Zo houd jij je huis koel bij hoge temperaturen!

Zo houd jij je huis koel bij hoge temperaturen!

Als het warm is, is het soms lastig uit te houden, zowel buitenhuis als binnen. Je kunt de (rol)gordijnen dichtdoen maar vaak is dat lang niet voldoende. De zon dringt toch naar binnen en zorgt er voor dat het vaak tot laat in de avond nog erg warm is in je huis. Met een airco, aircooler of ventilator houd jij je huis koel bij hoge temperaturen! Lees snel verder en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Airco: bekend en geliefd

De meest bekende optie van verkoeling is de airco. Het systeem van de airconditioning zorgt ervoor dat de warme lucht uit de ruimte in het apparaat wordt gezogen. Via een afvoerslang dat uit het raam gaat of door de muur, wordt de warme lucht naar buiten geblazen. In het apparaat wordt de warmte van de lucht door een natuurlijk proces verdampt en afgekoeld, en die gekoelde lucht wordt de ruimte weer ingeblazen. Zo heb je een heerlijk gekoelde slaapkamer, woonkamer of zolder, waar het tot in de late uurtjes nog snikheet is.

Verschillende aircomodellen

Er zijn verschillende modellen. De mobiele airco is een makkelijke optie. Deze is makkelijk verplaatsbaar en in verhouding goedkoper dan andere soorten. Je kunt hem gemakkelijk van de ene naar de andere kamer verschuiven, zonder dat het veel moeite kost. Het nadeel hiervan kan wel zijn dat de energieconsumptie aanzienlijk hoger ligt ten opzichte van andere modellen.

Vloer- en kanaalairco

Er zijn ook veel vaste aircosystemen waarbij er enigszins verbouwd moet worden, bij de een meer dan bij de ander. Bij de vloerairco, die meestal geplaatst wordt onder een raam, is er amper werk nodig. Bij de kanaalairco moet er wat meer werk aan de pas komen, maar een groot voordeel hiervan is dat deze vrijwel geruisloos is en je ziet hem niet zitten.

Aircooler: voordelig en betrouwbaar

Een andere, en ook wat goedkopere vorm van verkoeling is de air cooler. Het belangrijkste voordeel van deze luchtkoeler is dat hij makkelijk te verplaatsen is van de ene naar de andere ruimte. Dit komt door de wielen die onder het apparaat geplaatst zijn. Je kunt een air cooler zowel binnen als buiten gebruiken. Bij een air cooler komt de warme lucht langs een koelelement, waarbij er koud water overheen wordt gepompt. Hierbij geldt: hoe koeler het water, hoe koeler de lucht.

Een goedkope ventilator

Er is ook nog een derde optie die verkoeling biedt tijdens warme dagen. De ventilator is qua resultaat minder efficiënt dan een air cooler of airco, maar het kan zeker frisse lucht bieden. Daarnaast is het vaak ook een stuk voordeliger dan de airco of air cooler. Ventilatoren komen in verschillende soorten en maten. Zoals een staande, een kleinere voor op het bureau of een heel ventilatiesysteem in het hele huis.

Gezamenlijk doel: huis koel krijgen

Er is voldoende keus als je overweegt om een airco, air cooler of ventilator aan te schaffen. Wat je ook kiest, de opties hebben alle drie een gezamenlijk doel: op deze manier krijg je verkoeling in je huis en kun je gewoon rustig slapen of werken, zonder dat je last hebt van de hitte.